Yellowstone National Park (2)

Bij het wegrijden gaf de auto aan dat de band linksvoor te zacht was: 27 psi, waar het 33 moest zijn. Dus moesten we naast tanken en boodschappen doen ook de banden nog even oppompen. De juiste druk was wel lastig in te schatten, want het was hier vannacht bitterkoud (zo’n 4 graden Celsius) en gedurende de dag zou de temperatuur van de lucht en dus ook de banden nog wel oplopen. Dat klopte, want we zijn regelmatig gestopt om weer wat lucht uit de banden te laten lopen. Uiteindelijk bleef het constant op zo’n 36 psi.

In Yellowstone op zoek naar de geisers en grote watervallen. Na een tijdje rijden kwamen we bij de eerste geiser: een berg stoom uit de heuvel bij een mooie, blauwe, stomende poel. Het stonk wel erg naar zwavel. Aan de overkant van de weg waren ook nog wat stoombronnen te zien, maar dat was verder niet zo bijzonder.

Op naar de watervallen: Er liggen 2 watervallen in de Yellowstone rivier vlak bij elkaar: De Upper fall en de Lower fall. Van een bepaald punt, zaten we er een beetje tussenin. We konden de Upper fall zien, en via een pad met haarspeldbochten naar beneden lopen. Dat pad had een verval van 200 m. Best wel veel. Op weg naar beneden hebben we heel mooie foto’s van de Upper fall kunnen maken. Beneden aangekomen stonden we aan de bovenkant van de Lower fall. Een enorme waterval die zich in de diepe kloof stortte. Erg indrukwekkend. De weg terug naar boven was ook erg indrukwekkend, of moet ik zeggen: inspannend? In elk geval kwamen we boven en reden we een stukje verder tot we bij het uitzicht op de Lower fall kwamen. Daar konden we pas goed zien hoe enorm groot hij is. De mensen die stonden waar wij gestaan hadden, waren met het blote oog bijna niet te zien, zo groot was de waterval in verhouding.

Daarna hebben we een boterham gegeten aan de rivier. Een heerlijke schaduwrijke plek voor de auto, en bij de rivier zitten/staan voor ons. Lekker rustig na de massale toestanden bij de watervallen.

IMG_20160808_135142

Daarna via een mooie route langs Lake Yellowstone naar Old Faithful: een geiser die erg regelmatig metershoge uitbarstingen heeft. Er was een enorme parkeerplaats waar we redelijk vooraan een plekje zagen. Om de geiser heen was een enorme cirkelvormig houten looppad (soort steiger) aangelegd met zitbanken. Die banken waren helaas allemaal al bezet. Toen we anderen op de planken zagen gaan zitten, vonden we dat wel een goed idee. De geiser zou om ca. 4:25 uur weer een uitbarsting hebben, dat betekende ruim een half uur wachten. Dat duurde dus wel eventjes in de brandende zon. Ondertussen kwamen er rangers langs die zeiden dat we onze voeten niet op de grond mochten laten rusten, want er zaten eekhoorns die bijten en krabben. Het was sowieso verboden om van de steiger af op de grond te lopen, want dat is gevaarlijk.

Wachten, wachten, wachten en intussen werd het steeds drukker. Waar eerst alleen de bankjes bezet waren, stonden de mensen nu 3 rijen dik te kijken. Er kwam ook een chinese familie. Een jongetje van een jaar of 10 kwam naast ons zitten, toen ging hij op zijn hurken voor ons op de grond zitten (wat dus absoluut niet mocht), en toen de eerste sputtertjes van de uitbarsting begonnen ging hij met zijn oversized telefoon pontificaal voor onze neus staan. Of hij nou Engels verstond of niet, we hebben hem wel even duidelijk gemaakt dat we het hier niet mee eens waren. Het duurde nog ruim 5 minuten voor de echte uitbarsting kwam. Blauwe lucht, wit water met stoom dat tientallen meters de lucht in spoot. Prachtig! Wij hadden verwacht dat het met één stoot klaar zou zij, maar het bleef enkele minuten aanhouden. En in die minuten kwam dat irritante mannetje weer voetje voor voetje in ons filmbereik staan waar dat duidelijk niet mocht. Grrr! Maar goed, toen de uitbarsting zo goed als over was, zijn we gauw de auto ingedoken om vóór de enorme mensenmassa uit het parkeerterrein te kunnen verlaten. Missie geslaagd, ware het niet dat we een paar mijl verderop alsnog in een heel lange file terecht kwamen. Dit was zelfs een file die stilstond. Later bleek dat er een ongeluk gebeurd was: 2 auto’s lagen volkomen in puin, takelwagen en meerdere politievoertuigen erbij en een man in de boeien die een sigaretje kreeg.

Daar voorbij konden we wel weer doorrijden. Inmiddels was het kwart voor 6 toen we bij het hotel kwamen. Gauw de auto uitladen en gaan eten. Wouter heeft net nog een duik in het zwembad genomen, de rest heeft daar geen puf meer in. Het was wederom een prachtige dag met schitterend weer. Morgen zakken we door Yellowstone af naar het zuiden. De reis terug naar Denver is helaas al weer begonnen dan…

Foto’s in het album USA 2016