Mount Rushmore

Vandaag gingen we op weg naar Mount Rushmore via een scenic route door Custer Park en de Black Hills. Een kronkelweg voerde ons naar boven. Op een gegeven moment reden we door een tunneltje, en van daaruit hadden we prachtig zicht op de koppen van Mount Rushmore. Het was lastig fotograferen, want de tunnel was scherp, en de uitgang zwaar overbelicht. Er zat een auto achter ons, en een auto vóór ons wilde ook de tunnel door. Afijn, ik heb geknipt, en we zullen zo meteen wel zien of de foto gelukt is.

De weg voerde ons steeds verder naar boven, en op een gegeven moment konden we op de navigatie zo ongeveer niet meer zien hoe we moesten omdat het een wirwar van haarspeldbochten was. Uiteindelijk waren we boven, en daar konden we parkeren en op ons gemakje van het uitzicht genieten. Wow! Ook hadden we al zicht op Mount Rushmore, al was dat nog een heel eind weg.

SAM_4692

Daarna naar beneden. Weer via haarspeldbochten, en nu zelfs met cirkels, tunnels en bruggetjes die over elkaar heen liepen. Het is maar goed dat deze weg alleen in de zomer open is: veel te steil en gevaarlijk anders!

Bij Mount Rushmore zelfs even in de rij voor de toegang. Voor Nederlandse normen heel apart: je betaalt per voertuig, en niet per persoon. Wel zo gemakkelijk eigenlijk. Maar goed, we konden lekker in de schaduw onder het parkeerdek parkeren, en dan naar boven lopen. Elke keer weer een nieuw uitzicht: een boog met tekst, de Avenue of Flags (alle staten waren vertegenwoordigd met de datum van aansluiting bij de US), weer tekst, een terras (nou ja, zo noemen ze het, maar er waren geen tafels of stoelen, noch drinken), en een amfitheater aan de voet van de berg. Van daar konden we een rondje lopen langs de onderkant van de koppen, zodat we ze vanuit alle hoeken goed in de neusgaten konden kijken. Zo kwamen we ook langs de werkplaats waar een maquette (+/- 5 m hoog) van het originele ontwerp stond. Daar was te zien dat het originele ontwerp volledige busten bevatte, inclusief armen. Door tijd- en geldgebrek zijn ze bij de kraag gestopt.

De terugweg van de wandeling moesten we trap op. Best zwaar in de hitte en de grotere hoogte dan thuis. Dus hadden we wel een ijsje verdiend. Een softijsje van 5 dollar… Volgens Jasper leren ze bij economie dat dit een AFZETmarkt is. Uiteindelijk viel het mee, want de toren aan ijs was 3x zo groot als thuis. Dat was dus meteen lunch. 🙂

Toen we terug liepen naar de auto begon de lucht te betrekken, en zodra we in de auto zaten, vielen de eerste druppels. Wat boffen wij dat we alles met een strakblauwe lucht hebben mogen aanschouwen! Door het weer hadden we niet veel zin meer om Crazy Horse te bekijken. Dat bewaren we dan maar tot morgen. Er moest nog was gedaan worden, en de mannen gingen minigolfen. Tja, ieder zijn ding, zullen we maar zeggen.

Daarna nog even zwemmen, waar we heel gezellig met een Amerikaans gezin hebben zitten kletsen. Douchen, Subway en zoals te doen gebruikelijk een verhaaltje schrijven maken de dag weer compleet. 😉

Meer foto’s…