Titan Missile Museum

Voor ik over vandaag begin: de post van gisteren is aangepast en voorzien van foto’s.

Vandaag stond volgens de planning die thuis al gemaakt was het Pima Air & Space Museum op het programma. Een collega wees ons echter ook op het Titan Missile Museum. Deze wilden we eigenlijk gisteren nog doen na het Saguaro National Park, maar door de vermoeidheid van de reis was dat er niet meer van gekomen. Beide musea vandaag was ook geen optie, dus kozen we voor het Titan Missile Museum om daarna tijd over te houden om lekker het zwembad in te duiken.

Het Titan Missile Museum is de laatste van 54 ondergrondse silo’s die tijdens de koude oorlog voorzien waren van een Titan II raket. De overige 53 silo’s zijn allemaal vernietigd, maar deze is als museum ingericht. Een Titan II raket kon binnen een minuut worden afgevuurd en had een half uur nodig om de 9 megaton nucleaire lading tot ontploffing te brengen op een doel tot maximaal 10.000 kilometer verderop. Heel Rusland en een groot deel van China lag hiermee binnen bereik. Ter vergelijking: de bom op Hiroshima had een kracht van 15 kiloton… Een gids nam ons mee door een deel van het complex, waaronder de controle kamer en de ruimte waarin de raket zich bevindt. De silo’s waren actief van 1963 tot 1987. In die periode konden dus elk moment  54 van deze raketten worden afgevuurd en kon men er zeker van zijn dat dergelijke raketten de andere kant op zouden komen. Opvallend was dat de gids sprak over “peace through deterrence”, oftewel “vrede door afschrikking”. Volgens de gids was het nooit de bedoeling van de VS om de raketten ook daadwerkelijk af te vuren. Fijn dat er heel veel geld is uitgegeven voor een wapen waarmee de mensheid kon worden vernietigd om de vrede te bewaren…

IMG_20150724_120812

Wat voor liefhebbers van Science Fiction, en Star Trek in het bijzonder, dan wel weer grappig was, is dat de Star Trek film “First Contact” deels is opgenomen in deze silo.

Na afloop van dit toch wel indrukwekkende bezoek hebben we een heerlijk broodje gegeten bij de Subway. Er zullen er nog vele volgen deze vakantie 😉

Terug bij het hotel hebben we de rest van de middag doorgebracht in en rond het zwembad.

IMG_20150724_140037

Morgen staat een bezoek aan Tombstone op het programma. Voor de kenners onder ons; dit is de plaats waar Wyatt Earp in 1881 het vuurgevecht bij de O.K. Corral uitvocht met de gebroeders McLaury.

Meer foto’s in het album USA 2015.